SİLİVRİLİ ÇİFTÇİLER MİLLİ AYÇİÇEK TOHUMU SEVİNCİ YAŞIYOR
Silivri Belediyesinin üreticilere yönelik 7 milyon TL değerindeki 2023 paket milli hibrit ayçiçek tohumu desteği devam ediyor. Sayalar, Çayırdere, Büyükkılıçlı, Küçükkılıçlı ve Alipaşa mahallelerinde düzenlenen Milli Hibrit Ayçiçek Tohumu Dağıtım Törenleri ile 160 çiftçiye 560.000 TL değerindeki 160 paket yerli ayçiçek tohumu dağıtıldı. Çiftçiler bu ürünlerle 2.150 dönüm araziye ekim yapabilecek.
Silivri Belediyesi, Cumhuriyetimizin 100. yıl dönümünün kutlandığı 2023 yılına özel, 2023 paket milli hibrit ayçiçek tohumunu üreticilerle buluşturmaya devam ediyor. Silivri Belediyesi tarafından Sayalar, Çayırdere, Büyükkılıçlı, Küçükkılıçlı ve Alipaşa mahallelerinde Milli Hibrit Ayçiçek Tohumu Dağıtım Törenleri düzenledi. Hava muhalefeti nedeniyle kahvehanelerde düzenlenen dağıtım törenleri ile 160 çiftçiye 560.000 TL değerindeki 160 paket yerli ayçiçek tohumu dağıtıldı. Çiftçiler bu ürünlerle 2.150 dönüm araziye ekim yapabilecek. Silivri Belediyesinin dağıttığı 2023 paket milli hibrit ayçiçeği ile ilçedeki 30.000 dönüm arazi yerli milli Türk ayçiçek tohumu ile buluşacak. Silivri Belediyesi yaptığı milli hibrit ayçiçeği dağıtımları ile üreticilere doğrudan 7 milyon TL destek vermiş olacak.
“TÜRKİYE’DEKİ BELEDİYELERİN ÖRNEK ALDIĞI HİZMETLERE İMZA ATIYORUZ”
Milli hibrit ayçiçeği dağıtım törenlerinde konuşan Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz, “Milli hibrit ayçiçek tohumlarımızı üreticilerimizle buluşturmaya devam ediyoruz. Buradaki amacımız köylerin tekrar üretime dönmesi ve üreterek büyümesidir. Belediye Başkanı adayıyken Silivri’nin yalnızca çarşı meydanından, sahilden ibaret bir anlayışla yönetilmemesi gerektiğini, eğer öyle idare edilirse Silivri’ye ihanet edileceğini söylemiştim. Çok şükür ki biz bugün Silivri’yi; köyleriyle, beldeleriyle, merkeziyle bir bütün halinde görüp, bütüncül bir anlayışla yönetmeye devam ediyoruz. Silivri’mizde 420.000 dönüm ekilebilir, dikilebilir arazimiz var. Türkiye’nin en verimli topraklarından birine sahibiz. Hep söylüyoruz Silivri’de ekilmeyen, dikilmeyen yer kalmasın. Göreve gelir gelmez daha önce ekilmeyen, dikilmeyen ya da bazı kişiler tarafından hiçbir kira alınmadan ekilen arazilerimizde Silivri Belediyesi olarak ekim yapacağımızı söylemiştik. Bana ‘Başkanım tarım ve hayvancılık zor iştir, bu işe girme. Hele hele belediye eliyle yapmanın imkânı olmayan; daha önce yapılmaya çalışılan ama becerilememiş, yarım bırakılmış bir iş bu. Ölü doğmuş bir bebeğe imza atarsın’ dediler. Biz de disiplinli, meşakkatli bir şekilde alın terimizi ve emeğimizi bu topraklara dökeceğimizi söyledik. Göreceksiniz ki Silivri parmakla gösterilen, Türkiye’deki belediyelerin örnek aldığı hizmetlere imzasını atacak dedik. Bugün 3.500 dönüm arazimizde çiftçilik yapıyor ve elde ettiğimiz ürünleri çiftçilerimizle paylaşıyoruz. Bu yıl 500 ton yerli, milli ve sertifikalı tohumluk arpa dağıttık. 100.000 balya saman dağıttık. Hayvancılarımıza yem bezelyesi hediye ettik. Silajlık mısırları ektik, biçtik, paketledik ve üreticilerimizle paylaştık. Geçtiğimiz yıl 50.000 litre ayçiçek yağını ihtiyaç sahibi ailelerimizle paylaştık. Belediyemizin envanterine kazandırdığımız katı gübre serpme aracı ile kepçe bizden, kamyon bizden; çiftçilerimizin ahırlarındaki hayvansal gübreleri bertaraf ediyoruz. İsteyenlerin arazisine bu gübreleri taban gübresi olarak serpiyoruz. İlçe Tarım Müdürlüğümüz ile yaptığımız protokol çerçevesinde hayvancılarımızın küçükbaş, büyükbaş tüm hayvanlarının hatta çoban köpeklerinin dahi aşı ücretlerini Silivri Belediyesi olarak biz ödüyoruz.” dedi.
“TÜRK TARIMINA DESTEK OLMAYA DEVAM EDECEĞİZ”
Yerli ve milli tohumculuğun önemine değinen Başkan Volkan Yılmaz, “Bütün projelerimizde yerli ve milli tohumculuğa destek verdik ve vermeye devam ediyoruz. Silivri Belediyesinin Tarımsal Üretim ve Araştırma Merkezinde (TÜRAM) Tekirdağ İl Tarım Müdürlüğü, Trakya Kalkınma Ajansı ve Trakya Tohumcular Derneği iş birliğiyle 2 yıl önce 8 tane Türk ayçiçek tohumunun denemesini yaptık. Bugün de aldığımız sonuçlar önünüzde duruyor; TR-2242 markalı Türk ayçiçek tohumu. Silivri Belediyesi geçen yıl 1.000 dönüm arazisini Sarı Tohumculuğun bu tohumuyla buluşturdu. Size bugün hediye ettiğimiz her bir paketin içerisinde 80.000 çekirdek tohum var. Bir paketle 13 ila 15 dönüm araziye ekim yapabileceksiniz. Silivri’de 30.000 dönüm arazi Silivri Belediyesinin dağıttığı Türk ayçiçek tohumlarıyla buluşacak. İl Tarım Müdürlüğümüz de Silivri’de TR-2242 marka Türk tohumunu dağıtacak ve bu tohumlarla 20.000 dönüm arazi ekim yapabilecek. Biz hangi projeyi yapsak İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) de bizi arkadan takip ediyor. Bu da bizi mutlu ediyor. Güzel işler, doğrular, iyi yapılan çalışmalar taklit edilsin, takip edilsin ki artarak büyüsün. Onlar da bizim kadar dağıttığında ki inşallah dağıttıkları tohum İsrail tohumu değil Türk tohumu olur; Silivri’de 80.000 dönüm araziye ekilen tohumlar çiftçimizle buluşmuş olacak. Silivri’de 80.000 ila 100.000 dönüm arası ayçiçek ekimi yapıldığı düşünüldüğünde bu yıl çiftçilerimizin cebinden tohum için tek kuruş para çıkmamış olacak. Yaklaşık 20 milyon TL, Silivri çiftçisinin cebinde kalacak. Siz Türk tohumu ekin, komşunuz da eksin, yan ilçemiz de eksin ve bu tohum yaygınlaşsın. Türk tohumculuğu para kazansın. Para kazanan Türk tohumculuğu tohumu daha da geliştirsin ve en sonunda herkesin gıpta ile baktığı Türk tohumlarına sahip olabilelim. Ben sizlere, bu topraklara inanmış bütün çiftçilere inanıyor ve güveniyorum. Biz bıkmadan, usanmadan tarım demeye, hayvancılık demeye, üretim demeye; sizlerle beraber Türk tohumculuğuna ve Türk tarımına destek vermeye devam edeceğiz.” ifadelerini kullandı.
“HER ŞEYİ ÜRETEBİLİRİZ AMA TOPRAĞI ÜRETEMEYİZ”
Tarım topraklarını korumanın önemine vurgu yapan Başkan Yılmaz, “Bu toprakları ekebilmemiz, dikebilmemiz için öncelikle tarım topraklarının korunması lazım. Göreve geldiğimiz günden beri Silivri Belediyesi olarak 1.100’ün üzerinde kaçak yapı yıktık. Silivri’de 16,5 kilometrekare imarlı arazi var. Pandemi ya da deprem nedeniyle kaçış rotası arayan vatandaşlarımızın başımızın üstünde yeri var. Gelsinler, imarlı arazileri satın alsınlar ve ruhsatlarını alıp evlerini yapsınlar. Bakın önümüzdeki 10 yıldan sonra dünyada kıtlık bekleniyor. İmarla, heyelanla ve erozyonla her geçen gün toprak sayısı azalıyor. Her şeyi üretebiliriz ama toprağı üretemeyiz. Onun için bu toprakları korumalıyız. Bu verimli topraklar bize miras değil emanet. Bu topraklara sahip çıkmak da bizim namus borcumuz. Bu nedenle amcası şuymuş, dayısı buymuş, kartvizitinde şu yazıyormuş benim umurumda değil. Hazine, orman ve tarım arazilerine inşa edilen kaçak yapıları tek tek yıkmaya devam edeceğim.” diye konuştu.
“MÜLKİYET VE TAPU PROBLEMİNİ ÇÖZMEYE DEVAM EDECEĞİZ”
Sayalar Mahallesi’ndeki törende yaptığı konuşmada tapu sorunu hakkında açıklamalarda bulunan Başkan Volkan Yılmaz, “Köyümüzün tapu probleminin ne kadar büyük olduğunu biliyorum. Biz bu konuyla da dertlendik. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanımız Murat Kurum ile 3 tane köyümüzle ilgili çalışmalar yaptık. İçerisinde 2014 yılından önce binası olan ancak tapusunu alamamış yerler tespit edildi. Bunların satışlarını Silivri Belediyesi olarak direkt biz yaptık. Yaklaşık 20 tanesinin işlemi bitti. 40 tane daha tespit vardı ve ilave tespitler de oluyor. Şunu söyleyeyim; bunu bir engelli yarış gibi düşünün. Bütün problemler tek seferde çözülmüyor. Mücadele ederek bir engeli atlıyoruz. Sonra önümüze bir engel daha çıkıyor onu da atlamaya çalışıyoruz. Sayalar’ın mülkiyet ve tapu problemlerini çözmeye devam edeceğiz. Biraz zaman alsa da mücadele ederek ve takip ederek bu işleri halledeceğimize inanıyoruz.” dedi.
Konuşmaların ardından çiftçilere milli hibrit ayçiçek tohumları protokol üyeleri tarafından takdim edildi. Açılış törenlerine; Silivri Belediye Başkanı Volkan Yılmaz, siyasi parti temsilcileri, belediye meclis üyeleri, STK temsilcileri, muhtarlar ve üreticiler katıldı.